10 tipů před letním cestováním nejen po českých dálnicích

Chystáte se na dovolenou autem? Přečtěte si naše tipy pro pohodové cestování po českých dálnicích a jako bonus radu, jak rychle a bezpečně nakoupit dálniční známky pro cestování po okolních zemích.

Léto je za rohem a mnoho z nás se těší na dovolenou autem. Aby byla vaše cesta co nejpohodlnější a bez nepříjemných překvapení, připravili jsme pro vás deset užitečných tipů, jak se vyhnout pokutám a mít hladký průjezd po českých dálnicích. Jako bonus přidáváme radu, jak rychle a bezpečně nakoupit dálniční známky i pro sousední země.

1. **Nakupujte známky online**

Nejpohodlněji koupíte českou dálniční známku na oficiálním státním e-shopu edalnice.cz. Stačí zaplatit kartou a známka je ihned aktivní. Je to rychlé a bezpečné. K dispozici jsou také čerpací stanice EuroOil a pobočky České pošty, kde můžete platit i hotově, případně samoobslužné kiosky u hraničních přechodů.

2. **Oprava údajů do 15 minut**

Při koupi známky na pobočkách České pošty a EuroOil máte 15 minut na opravu chybně zadaných údajů. Toto je možné v místě nákupu po předložení potvrzení o úhradě.

3. **Pozor na weby se zbytečnými poplatky**  

Vždy se ujistěte, že nakupujete na edalnice.cz. Nákup na jiných stránkách může znamenat vyšší poplatky a riziko zneužití vašich údajů.

4. **Plánujte předem**  

Dálniční známku můžete koupit až 30 dní před plánovaným začátkem platnosti. Nemusíte tedy čekat na poslední chvíli.

5. **Bankovní převod – pozor na čas**  

Pokud platíte bankovním převodem, počítejte s tím, že známka bude platná za 3-5 dní, než se peníze převedou.

6. **Oprava SPZ v e-shopu**  

Pokud jste při nákupu v e-shopu udělali chybu v SPZ, můžete opravit až dva znaky a zemi registrace vozidla, a to i v době platnosti e-známky. Stačí na edalnice.cz zadat autorizační kód z potvrzení o úhradě.

7. **Ověření platnosti známky**

Nejste si jisti, do kdy vám platí dálniční známka? Na edalnice.cz jednoduše zadejte vaši SPZ a stát registrace vozidla a ihned zjistíte platnost.

8. **Karavany a přívěsy zdarma**

Pokud jedete s karavanem nebo přívěsem, neplatíte nic navíc. Dálniční známku potřebujete jen pro vozidlo do 3,5 tuny, které táhne karavan nebo přívěs.

9. **Motorkáři bez známky**  

Motorkáři mohou jezdit po dálnicích zdarma, pro vás se nic nemění.

10. **Jednodenní známka**  

Od letošního března můžete zakoupit jednodenní e-známku, která platí vždy do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena.

 

BONUS **Známky pro okolní země**

Potřebujete dálniční známku pro sousední země? Na edalnice.cz najdete rozcestník s odkazy na oficiální e-shopy Rakouska, Slovinska, Slovenska, Maďarska a
Švýcarska. Vyhnete se tak nákupům na neoficiálních stránkách s vysokými
poplatky.

Přejeme vám pohodové a bezpečné cestování nejen po českých dálnicích,
krásné zážitky na dovolené a šťastný návrat domů!